Снимка: БГНЕС/ЕРА

Това как Москва ще прилага договора за партньорство между Русия и Северна Корея си е нейна работа. Така руският президент Владимир Путин отговори на въпрос дали е вярна информацията, че Пхенян е изпратил хиляди войници в Русия за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Путин не отрече, че в Русия вече има севернокорейски войници, но каза, че не действията на страната му са довели до ескалация на конфликта, намеквайки за западните доставки на оръжие за Киев.  

„Москва никога не се е съмнявала, че Пхенян се отнася сериозно към прилагането на договора за стратегическо партньорство в частта му за съвместната отбрана“, каза руският президент след края на срещата на върха на БРИКС, провела се в руския град Казан.

Путин благодари на партньорите си за помощта в решаването на конфликта в Украйна и посочи, че е безсмислено Русия да бъде заплашвана.

„Можете да заплашвате всеки. Безсмислено е да заплашвате Русия, защото това само ни развеселява“, каза руският лидер, коментирайки предполагаемите заплахи на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп да „нанесе удар на Москва“. Руският лидер обаче приветства изявленията на Доналд Тръмп, че иска да сложи край на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Путин уточни, че отношенията между Русия и САЩ след изборите ще зависят от бъдещата администрация в Белия дом, предадоха световните агенции. „Как ще се развиват руско-американските отношения след изборите преди всичко зависи от Съединените щати“, подчерта той. "Ако те са отворени към нормализиране на отношенията с Русия и ние сме отворени“, допълни той.

Руският лидер каза още на пресконференцията, че Русия е готова да помогне за уреждане на конфликта в Близкия изток и вижда ролята си в създаването на условия за намиране на изход там, предаде Ройтерс. Путин добави, че Москва не иска конфликтът да се влошава и че вярва, че нито една страна в региона не иска голяма война, предаде Ройтерс.

Путин заяви още, че изявлението на ръководителя на  британската служба за сигурност МИ-5, че Русия цели да посее хаос във Великобритания и в Европа е „пълна глупост“. Руският лидер каза, че ситуацията „по улиците на европейските градове“ е причинена от действията на европейските власти.

Във вторник ръководителят на MИ-5 Кен Маккалъм каза, че руското военно разузнаване е „на постоянна мисия да  предизвиква хаос по британските и европейските улици“, като добави: “Ние сме сме свидетели на палежи, саботажи и други“, припомня Ройтерс.

Руският президент днес закри срещата на върха на БРИКС. Той определи срещата като успешна и каза, че няколко от гостуващите държави са поискали пълноправно членство в групата.

„Ние доказахме, че БРИКС не е затворен сам по себе си формат, той е открит за всички, които споделят ценностите на БРИКС. И неговите членове са готови да работят за търсене на съвместни решения, без да им бъде диктувано отвън или да се правят опити да се наложат на когото и да било подходи. БРИКС не може да не откликне на растящото търсене в света на именно такова сътрудничество“, каза Путин.

БРИКС няма за цел създаването на отделна разплащателна система, посочи още Путин и добави, че за страните от БРИКС проблемите с банковите разплащания са едни от основните проблеми за сътрудничество в рамките на блока, но те ще използват съществуващите системи, за да ги заобиколят./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase